20 Eylül 2012 Perşembe

iyi insan sadece az kötülük yapmış insandır.aslında o da kötüdür






bu sözü  hep söylerim .çünkü gerçekten inandığım bir söz
küçükken masallar okurduk,çizgi filmlerde görürüz ya da hep bir cadı iyi bir kıza kötülük yapardı özellikle pamuk prenses tarzı disney hikayelerinde.
ben hep cadının tarafı ile bakardım hikayeye.tamam....üzülürdüm elbette pamuk prensese ama cadı da mutlu olmak istiyor değil mi?mutlu olmak için yapabileceği her şeyi ama her şeyi yapıyor.farklı bir bakış açısı biliyorum.belki saçma bile gelebilir size ama bunu yani iyi kötü tartışmasını reel hayatta yapamazsınız .
kimse kötü değildir çünkü.kimse eleştiriyi kaldıramaz.açık değilim der kapatır konuyu.ve itiraf edelim bizde diğer insanlar gibi eleştirmeyi seven insanlarız.bunun adına dedikodu bile diyenler var dedikodu değil bu.sadece kafanda bir X kişisi belirlersin ve o X kişisine ya tamamen pozitif ya da tamamen negatif söylevlerde bulunursun.
insanların çoğu da sadece iyi biri olduğuna inanıyorlar.çoğu yerden okumuşsunuzdur.peki ,sen iyi o iyi kim bu kötüler?bizim gözümüzü kimler korkutuyor?kimlerden korkuyoruz yüzleşemiyoruz peki?
ben bunun yanıtını alama ayacağıma inanıyorum .çünkü kötü insan yoktur.kötülük devamlı gerçekleştirilen bir eylem olduğu zaman ,o insanın yaklaşımı olaya iyi yönde rahatlama ve sıradanlık hissi veriyor.bakın yaptığı şeyi demiyorum.yapan kişinin hissetiği duygu budur içinde.yanlıyor muyum?
herkesin kendi ile güllük gülistanlık yaşamasını bekleyemezsin çünkü  biz en çok kendimizle kavga ederiz kendimizi eleştiririz,sorgularız .
bakış açısı önemli.
mesela şimdi aklınızda size itici gelen birini düşünün.hadi ama vardır biri en azından yanındayken kendinizi iyi hissetmediğiz biri.
şimdi bu biri üzerine empati kurun.ya da şöyle yapalım.bu insanı seven arkadaşlarından annesinden biri olduğunuzu düşünün.size itici gelen özellikleri ses tonu,saç rengi.ikiyüzlülüğü o anda hissedemezsiniz.çünkü o kişiyi sevmek demen o kişinin olumsuz yönlerine gözlerini kapamak demek.
şimdi bu küçük olaydan sonra 3 saniye düşünün.o kişide onu sevenler için iyi birisi değil mi?
o zaman sizin için tahammül edilemeyecek biri olması göreceli bir kavram.hatta sizi sevmeyen birileri bile vardır 7 milyar arasında?
nefret kazanmak sempatiklik kazanmaktan daha kolaydır.
vardır öyle birisi. o zaman o "var olan"birisi için siz kötü birisiniz.
paradoks gibi .işte buna biz insanlık diyoruz. hepimizin iyi ve kötü yönleri var.önemli olan o yönlerin bizi ne kadar yönettiği ve o yönlerin bize ele geçirmesine razı olmamız.
iyilik yapmak kolaydır.önemli olan yapılan iyilik hakkında beklentilerimizdir.yani ne beklediğimiz.insanların hayatında ne kadar yer etmesine izin vermemiz.
kötülük yapmak daha kolay ve insanlar hayatında  daha derin izler bırakırız.
öncelikle şunu kabul edelim.biz hepimiz birer insanız.hiçbirimiz ne melekler kadar mükemmel ne de şeytanlar kadar yoldan çıkmış.
yapılan olaylar hangi tarafın ağır basmasına bağlı.
ben buna inanıyorum.
insan olmak budur.
tecrübedir.
gerektiğinde hata yapmaktır.ama ders çıkarmaktır.

2 yorum:

  1. herkesin sevgisini beklemek bence aptallıktır
    bazısı sebepsiz de sevmeyebilir
    en sevmediğim tiplerdir onlar :(
    çevrende iyi denilen biri olsanda kimisi
    ''elenktiriğim tutmadı hacı'' diyerekde sevmeme hakkını kullanabiliyor
    amman ister iyi bilsinler ister kötü fazlada takmamak lazım dimi :))
    takipteyim ama sevdim seni ondaaan:))
    kibelem.blogspot

    YanıtlaSil
  2. Waaaaaawwwwwwwww naptın sen böyleee. Yazını büyük hayranlıkla okudum. Çok farklı bir bakış açısı yani çoğu düşündüğüm ve birçok insanın anlam bile veremediği tanımlar içeriyor. Böyle birinin varlığı mutlu etti beni. Gerçekten yazın çok şey anlatıyor. Her iki taraftan bakmanın getirdiği tarafsızlık. Eline sağlık... Böyle ilginç yazılarını bekliyorum.

    YanıtlaSil